Mustarul alb [Sinapsis alba, Brassicaceae alba]

Mustarul este unul din condimentele cele mai cunoscute si mai populare.Oferta de sortimente de mustar este nelimitata, el insotind preparate devenite simboluri culinare pentru diverse tari.Romanii au inventat prima reteta de mustar dintr-un amestec din seminte de mustar macinate, ulei de masline, miere si otet pe care-l foloseau la salate si sosuri.Din secolul XIII, Franta a fost tara care producea cele mai diverse forme de mustar.

poza reteta culinara

In functie de sortiment, boabele, care pot fi de culori deschise pana la maronii-negre, se prelucreaza in mod diferit.Cele mai cunoscute si mai raspandite soiuri de boabe de mustar sunt mustarul alb [Brassicaceae alba],mustarul brun [Brassicaceae juncea] care deseori este confundat cu mustarul negru si mustarul negru [Brassicaceae nigra].
Stintific ele mai sunt numite si Sinapsis alba,Sinapsis juncea si Sinapsis nigra.
poza reteta culinara

Mustarul alb este cel mai folosit in alimentatie, deoarece isi pastreaza gustul propriu chiar si dupa amestecarea cu apa.Mustarul negru este preferat de majoritatea specialistilor in medicina naturista.
Mustarul alb (Sinapis alba) este o planta anuala din familia Cruciferae.Mustarul alb are frunzele acoperite cu perisori aspri, florile dispuse in ciorchine, iar fructele in forma de pastai de forma alungita, de asemenea acoperite cu perisori aspri, in aceste pastai se dezvolta semintele de forma sferica, cu diametrul variind de la 2 la 3 mm, de culoare alba-galbuie si cu greutatea de circa l mg.
Mustarul se obtine din semintele plantelor .Din masa presata se extrage uleiul de mustar. Turtele obtinute se transforma in faina de mustar care se amesteca cu apa, se lasa sa fermenteze si apoi se amesteca cu otet, vin, sare, piper, zahar. Masa capatata se intrebuinteaza in alimentatie.
poza reteta culinara

In traditia populara: mustarul se punea la ceafa sau la urechi, contra durerilor de cap,contra junghiurilor.Se faceau si bai cu partile aeriene ale plantei, contra reumatismului si racelii.
Se mai poate folosi in urmatoarele afectiuni: afectiunile esofagului si ale stomacului, in special in cazurile in care sucul gastric este lipsa. anorexie, constipatie, rino-sinuzite, circulatia sangelui deficitara
Atentie!Copiii sub 6 ani sunt extrem de sensibili la tratamentul cu mustar negru, care poate da intoxicatii severe. Administrarea prelungita a mustarului, negru sau alb, devine iritanta si toxica, mai ales la persoanele cu dispepsie, cu stomacul sau colonul sensibil, care sufera de iritatii ale cailor urinare.

Ultimele produse cu reduceri