Pe langa o serie de de denumiri populare precum:maiorana,moderan, macran, macrana, magheran, magherate, maghiuran, maieran, maderan turcesc, mageran,planta mai are si 2 denumiri stiintifice,fapt care starneste de obicei confuzii sau neincredere.Este cunoscut atat sub numele Majorana hortensis cat si Origanum majorana.
Planta medicinala si condimentara, de cultura la noi in tara, creste ca o tufa de dimensiuni reduse. Florile sunt mici si au culoare alba.Frunzulitele sunt foarte aromate datorita continutului de ulei eteric si sunt folosite la aromatizarea mancarurilor.
In mancaruri se poate folosi atat verde cat si uscat. Pentru iarna, se culeg frunzele de pe tulpina si se maruntesc, si se pot pastra uscate in saculeti de panza sau borcane. Frunzele de maghiran se mai pot pastra scufundate in ulei de masline, aroma lor va ramane mai intensa decat in cazul celor uscate iar uleiul ramas este excelent petru salate.
In Europa centrala maghiranul a intrat de abia in secolul XVI, fiind apreciat ca un leac universal. In zilele noastre, in Austria, Germania, Cehia, maghiranul este folosit drept condiment apreciat la o serie de preparate culinare cu carne,la diversele tipuri de carnati, salate, la pateuri,la supe, la mancarurile de peste sau la cele cu carne de porc, oaie, vita sau pasare, la mancarurile gatite, precum si la cele de cartofi.Este de neinlocuit in industria mezelurilor.
Este la fel de cunoscuta ca planta medicinala ca si planta condimentara.
Maghiranul are efect antispastic, carminativ, diuretic, analgezic, fluidizant, stomahic, depurativ si se foloseste in urmatoarele afectiuni anorexie, insomnii, migrene, meteorism, colici abdominale, dispepsii, colite de fermentatie, astm bronsic, stari nervoase, cefalee, astenie, edeme, boli renale, rinita.Aceasta planta nu va fi folosita de catre persoanele care sufera de hipertensiune, care au avut accidente vasculare, care deja au febra cu valori mari (peste 38 de grade Celsius).