Preparare: Se curata si se goleste rata cu atentie sa nu se rupa pielea. Se face o tocatura trecind de doua ori prin masina sunca, slanina si ficatul ratei apoi se amesteca cu carnea tocata. Se adauga galbenusul, sarea, piperul, nucsoara cit doua boabe de piper rasa,scortisoiara, vinul. Se umple rata. Se cos toate rupturile facute in piele, taietura de la git, taietura pe unde s-a golit. Se unge bine rata cu unt si se pune intr-o cratita mai adinca. Se adauga o ceasca de zeama de carne sau apa. Se acopera cu alta cratita de aceeasi marime si se lasa sa fiarba inabusit, fara a o intoarce 1 1/2 ore avind grija din cind in cind
RATA UMPLUTA LA CUPTOR
Incrediente: 1 rata mai mare,200 gr carne tocata de porc, 75 g sunca de Praga, 75 g slanina proaspata, ficatul ratei, 1 galbenus, 100 g unt, sare, piper, nucsoara,1 varf de cutit scortisoara, 1 pahar vin , 1 ceasca zeama de carne