DULCEATA DIN COJI DE PORTOCALE - lectia de gatit 137

Buna ziua! Astazi am sa va arat doar o reteta simpla pentru o dulceata, dulce-amaruie, pe care o folosesc la multe retete de prajituri, atat ca indulcitor cat si ca aroma. Este foarte puternica la gust ca sa poata fi servita ca atare.

fierbereaPentru aceasta reteta aveti nevoie de cca 1,5 kg portocale, cca 1 kg de zahar si cam atat.

Cantitatile sunt aproximative, deoarece se storc bine portocalele de suc, din care se pastreaza numai 300 ml. Restul se bea ca atare.

tocarea-cojilorCojile ramase se cantaresc, si se folosesc atatea grame de zahar, cat grame de coji sunt. Apoi se pun la blender, sau la robotul electric, si se toaca marunt.

Trebuie sa se obtina o masa uscata ca in imaginea de mai jos.

portocale-tocate Intr-o cratita se adauga pasta de portocale macinate, sucul de portocale, si zaharul.

dulceataSe pune pe foc si se fierbe la foc potrivit, apoi se amesteca destul de des sa nu se prinda. Se fierbe pana isi schimba culoarea, si devine sticloasa, cca 45 de minute. Se lasa putin la racit, dar trebuie sa fie inca foarte fierbinte cand o punem in borcane. SE folosesc borcane cu filet, care au fost bine spalate si sterilizate. Se umplu borcanele pline ochi, astfel incat la inchiderea capacului, sa curga putin pe afara si sa nu lase deloc loc de aer. Apoi se lasa la racit. Dupa ce s-au racit, dulceata isi micsoreaza volumul putin si astfel capacul actioneaza ca o ventuza. In felul acesta nu e nevoie de conservanti de nici un fel, ca sa tina dulceata foarte mult timp, fara sa se zahariseasca sau sa se strice.  Dupa deschidere este bine sa o tineti la frigider. Se poate folosi cum am spus in loc de esenta de portocale, sau in retetele care cer coaja rasa de portocale, de aceea este bine sa fie inchisa de la inceput in borcanele mai mici, dar asa cum am spus se foloseste si la diverse retete, ca ingredient principal, ca in reteta de prajitura de la pagina urmatoare:  http://retete-culinare-diverse.ro/prajitura-de-cacao-in-crusta-de-zahar_10235.html  sau in reteta  de blat de tort de la pagina   http://retete-culinare-diverse.ro/blat-de-tort-cu-fructe-confiate_10051.html.

Alte retete cu dulceata de coji de portocale veti gasi rasfoind rubrica CAUTA de pe situl nostru...

Pofta buna!

Ultimele produse cu reduceri