SOIA SI SANATATEA

Soia (Glycine max (L.) este o planta leguminoasa cunoscuta si consumata inca de acum 5000 de ani, mai intai in China si apoi in estul indepartat. In Europa a ajuns in jurul anului 1700. La sfarsitul secolului al XX-lea, a devenit una din cele mai cultivate plante de pe glob. Astazi, soia si produsele derivate reprezinta baza multor diete vegetariene sau vegan, si sunt folosite in peste 60% dintre alimentele din industria alimentara din intreaga lume.

Valoarea nutritiva a boabelor de soia

Boabele de soia prezinta un continut ridicat de acizi grasi omega 3, acid alfa-linoleic, acizi grasi omega 6, proteine, fibre, minerale, vitamine (A, B2, B5, B6, C, D, E), acizi grasi nesaturati (care inlocuiesc colesterolul nociv). Astfel, continutul unui bob de soia se distribuie in 40% proteine, 20% grasimi, 20% acizi, 10% apa, 5% celuloza si 5% reziduuri minerale.
Printre componentele din soia cu actiune anticancerigena se numara: inhibitorii de proteaza, fitatii, fitosterolii, saponinele, izoflavonele, fenolii, lecitina si acizii grasi omega-3.
Propretatile medicinale ale boabelor de soia

-Soia poate reduce nivelul colesterolului si ajuta la buna functionare a creierului datorita continutului de lecitina
-reduce hipertensiunea
-ajuta femeilor in perioada de menopauza si incetineste/reduce pierderea de calciu.
-ajuta la echilibrarea hormonala
-ajuta la prevenirea cancerului de san, prostata, colon, uter datorita isoflavonilor ce iii contine, si , despre care se crede ca inhiba dezvoltarea celulelor canceroase;
-intareste sistemul imunitar.
-reduce inflamarile.
Leacuri din traista bunicii

Capacitatea de a absorbi foarte multa apa a boabelor de soia (un gram de boabe absoarbe pina la 6 grame de apa) face ca aceasta sa fie foarte pretuita in alimentatia bolnavilor suferinzi de afectiuni ale stomacului sau intestinului, aceia care au nevoie de produse care sa nu afecteze mucoasa intestinala.
Soia si frumusetea

Consumul laptelui de soia este indicat pentru un ten patat, si fara stralucire. Continutul de iod, un mineral de care pielea ta are nevoie, te poate ajuta sa lupti impotriva acneei. Soia este folosita atat pentru masti de ten in saloanele de frumusete, dar si in industria cosmetica la fabricarea mastilor, cremelor si chiar a sampoanelor.
Contraindicatiile consumului de soia

Un alt risc al consumului de soia este acela al alergiilor, in SUA se estimeaza ca 8% dintre copii sunt alergici la soia.
Intoleranta la soia apare chiar dupa 48 de ore de la un consum ulterior si o poti recunoaste dupa simptome precum: acnee, dermatita atipica, colita, conjunctivita, diaree, eczeme, febra, hipotensiune, stari de voma, mancarimi, respiratie dificila.
Dar sa nu uitam ca la pomul laudat nu trebuie sa ne ducem cu sacul. Anumite studii prevad ca un consum mai mare de 25 de grame pe zi [in medie], este nociv, mai ales femeilor.
Ar fi de preferat totusi sa nu consumam produse din soia, complex si indelung procesate, caci pe langa acest aliment sanatos, mai pot contine si o lunga lista de aditivi alimentari, dintre care destul de multi sunt nocivi, intr-un grad mai mic sau mai mare.
Cum ne pregatin singuri laptele si branza de soia

Laptele de soia se gaseste in magazine, insa puteti sa-l pregatiti chiar si in casa . Pentru pregatirea laptelui de soia trebuie sa puneti la inmuiat un kilogram de seminte uscate de soia in apa cu putina sare, la temperatura camerei, timp de 16-l8 ore. Semintele inmuiate se spala bine si se trec prin masina de tocat carne. Masa obtinuta se amesteca cu 4 litri de apa (la temperatura camerei) cu sare si se lasa vasul descoperit pentru 40-50 de minute, amestecind din cind in cind cu o lingura din lemn. Dupa aceea se strecoara lichidul obtinut printr-un tifon si se stoarce bine. Soia stoarsa se mai trece inca o data prin masina de tocat carne sau se piseaza foarte bine. Peste aceasta masa se pun pentru a doua oara 4 litri de apa cu mai putina sare, se lasa vasul descoperit 40-50 de minute, se amesteca din cind in cind si se strecoara in final prin acelasi tifon.Prima si cea de-a doua parte de lichid se amesteca si se pun la fiert. In timpul fiertului trebuie sa ati grija ca laptele sa nu scada prea mult. Laptele obtinut in acest mod are gust de mazare. Pus intr-un loc calduros, laptele de soia se acreste dupa 12-l8 ore. Iaurtul, brinza si alte produse lactate preparate din lapte de soia pierd gustul initial de mazare.
Din laptele de soia astfel preparat, se poate pregati si branza. Se pune la inmuiat o ceasca de boabe uscate de soia in doua cesti de apa 12-24 de ore. Se amesteca cu mixerul sau se trece prin masina de tocat carne, se strecoara. La o ceasca de soia data prin masina de tocat se adauga o ceasca de apa si se pune la fiert, ca un lapte obisnuit. Atunci cind laptele a dat in fiert, adaugati sucul de la o jumatate de lamiie. Se lasa sa se raceasca si se strecoara printr-un tifon.

Ultimele produse cu reduceri