Sodiul si sarea in organism

Sodiul sau natrium[Na] face parte din metalele cele mai raspandite in natura dar numai sub forma de combinatii chimice,caci sodiul nu se gaseste in stare libera in natura.Sodiul din organism este localizat cu preponderenta in lichidul extracelular si oase.Cantitatea de sodiu din organism este de 80-100 grame.

Rolul sodiului in organism
-Regleaza volumul de lichide;
-Impreuna cu potasiul asigura permeabilitatea membranei celulare si permite circulatia normala a tuturor agentilor indispensabili organismului;
-Contribuie la buna functionare a sistemului nervos si a musculaturii
-Previne insolatiile
Doza zilnica optima de sodiu in organism
Necesarul zilnic de sodiu este de 1-2 grame (aflat in 3-5 g de sare de bucatarie - NaCl), dar sporeste mult in raport cu temperatura ridicata, munca fizica grea etc.Se admite un maxim de consum de 10g. clorura de sodiu zilnic, la persoanele sanatoase, care depun munca fizica sustinuta. Acest nivel trebuie sa scada, in functie de starea de sanatate si de cota efortului fizic, pana la 0, in cazul persoanelor sedentare.
Factori care conduc la pierderea sodiului din organism
-Preparatele diuretice (pastilele sau lichidele) contribuie la eliminarea apei din organism impreuna cu sodiul din ea.
-Cofeina contribuie la pierderea sodiului si prin urmare, a apei, intrucat cofeina este un diuretic slab.
-Sodiul scade din sange in urma unui regim desarat sau datorita transpiratiei intense.
Alimente bogate in sodiu
Cel mai bogat aliment in sodiu este sarea de bucataria(NaCl),numita stiintific clorura de sodiu,care asigura de obicei tot necesarul zilnic de sodiu.Alimentele bogate in proteina[lapte,carne,branza,oua], contin de obicei mult mai mult sodiu decat cerealele si legumele,in timp ce fructele sunt aproape lipsite de acest element..Alte surse naturale de sodiu sunt moluste, morcovi, sfecla, anghinare, carne de vita, creier, rinichi, sunca.
Carenta sodiului din organism
Insuficienta sodiului in organism duce la scaderea tensiunii arteriale sub valorile normale,posibile nevralgii, precum si la deshidratare, punand in pericol starea de sanatate.Lipsa sodiului din organism este intalnita in principal la persoanele care din motive de sanatate,nu pot consuma sare,si deci au eliminat sarea din alimentatie[cum ar fi bolile cronice tratate cu cortizon,bolnavii de rinichi,etc...].Simptomele lipsei de sodiu din organism sunt:pierderea poftei de mancare, a gustului, a greutatii, starea de greata, spasmele stomacale, meteorismul, surmenarea, letargia, ametelile, judecata confuza, halucinatiile, deminuarea memoriei, eruptiile pe piele, instabilitatea dispozitiei, infectiile frecvente si de asemenea in grad avansat, convulsiile.
Atentie!!!
Cea mai mare parte a sodiului absorbit de organism provine de la adaosul ulterior de conservanti, condimente, arome al preparatelor,sau semipreparatelor,al caror continut de sodiu creste mult in cursul procesarii industriale,aceasta fiind una din cauzele pentru care sunt considerate nesanatoae aceste produse.
-Excesul de sodiu apare ca urmare a pierderii de apa. Pentru eliminarea excesului de sodiu, este necesar un aport crescut de apa.
-Alimentatia prea bogata in sodiu poate contribui la eliminarea din organism a calciului si a magneziului prin urina, fapt ce poate avea ca urmare deficitul acestor substante minerale.
-Consumat in exces, provoaca hipertensiune cronica.

Ultimele produse cu reduceri