Roinita numita si Melisa este originara din Asia Mica si din tarile mediteraneene, ea era folosita de arabi ca intaritor pentru inima si este cunoscuta inca din antichitate. Uleiul de melisa sau roinita,este intrebuintat in farmacie si cosmetica.
E o planta inalta de aproape un metru, cu flori albe-liliachii si cu frunzele opuse, petiolate, ovale, cu margini serat-crenate, cu aroma si gust placut,de un verde deschis.Frunzele de melisa seamana cu urzica dar au un miros placut de lamaie, un gust cald si amarui, cuprinzand o rasina amara si un ulei esential. Fiind perena, frunzele se vestejesc si cad spre sfarsitul toamnei si apar din nou de obicei in luna aprilie.Se poate usca in incaperi inchise.
In bucatarie se utilizeaza ca si condiment frunzele verzi sau uscate ale plantei.Frunzele dulci cu gust de lamaie ale roinitei constituie un adaos excelent la salatele de fructe, la vinuri si sucuri, in timp ce infuzia din aceste frunze este o bautura racoritoare in zilele de vara,la salatele de legume, la rosii, la mancarurile de peste si din carne de pui, la dulciuri si la dressinguri pentru salate. Observatie: melisa nu se fierbe impreuna cu mancarea. Este de cele mai multe ori preferata pentru aroma sa mult asemanatoare celei de lamaie dar si datorita aspectului sau decorativ.
In afara de uleiurile eterice, mai contine urmatoarele substante: citralul ,citronelolul ,taninuri, rasini, saponine, acidul succinic, cafeic, vitamina C , geraniol.
Roinita este melifera, aromatica si are proprietati curative. Roinita este un excelent remediu pentru nervi, calmand tensiunea si starile de anxietate, aducandu-ti buna dispozitie atunci cand esti obosit. Efectele sale relaxante fac din roinita un bun remediu pentru durerile de cap si migrene. Consumata regulat, roinita este foarte buna pentru problemele digestive asociate cu stresul, cum ar fi scaderea poftei de mancare, greata, colicile, colitele si gastritele, iar o infuzie usoara poate calma tulburarile abdominale psihogene la copii,astenie nervoasa, tulburari de ritm cardiac, insomnii, migrene, astm de origine nervoasa, stari de debilitate, lesin, depresiuni psihice, dureri menstruale.
In cazul persoanelor care utilizeaza sedative si calmante de sinteza, se recomanda evitarea utilizarii in paralel a roinitei.Aceasta planta nu se va administra, mai ales pe termen lung si in doze medii sau mari, in cazul pacientilor care sufera de hipotiroidie. ]