Prunul este originar din Siria. Cultura lui s-a raspandit in Europa in epoca romanilor.De-a lungul timpului prunul a ajuns sa constituie sursa de traditii culinare pentru romani.Adaptabil la conditii diferite de clima si sol, nepretentios, prunul este cultivat de la campie pana la poalele muntilor.
Prunele sunt indicate in: astenie; anemie; surmenaj; guta, reumatism; ateroscleroza; constipatie; intoxicatie alimentara; hepatism; temperamente bilioase.Exista mai multe soiuri de prune dar toate au aceleasi proprietati terapeutice,deci puteti consuma felul dumneavoastra preferat.
-combate starile de oboseala,
-stimuleaza tranzitul intestinal,
-normalizeaza volumul ficatului
-sunt un puternic detoxifiant si remediu impotriva intoxicatiilor alimentare severe
-amelioreaza durerile reumatice
-ajuta la tratarea anemiei, datorita aportului crescut de vitamine;
-cresc imunitatea organismului
-previn formarea hemoroizilor;
-diminueaza inflamatiile;
Fructele uscate au proprietati depurative superioare fructelor crude,iar fructele crude au mai multe virtuti curative decat prunele fierte,sau gatite,de aceea se recomanda consumul fructelor proaspete[sau deshidratate],si cura de prune uscate.
Se poate face de 2-3 ori pe an,timp in care vreme de 3-4 zile consumam exclusiv prune uscate si bem foarte multa apa.In cazul persoanelor ce sufera de afectiuni ale ficatului, sunt indicate in primul rand curele cu prune uscate.Atentie!!! O cura vegetala trebuie inceputa intotdeauna cu prudenta, mai ales daca este o cura exclusiva.
-pentru efectele diuretice si laxative sunt necesare 8-10 prune, consumate ca atare dimineata pe stomacul gol, sau se face un decoct din 6-7 prune uscate, puse intr-o cana calduta, in care s-a stors si o lamaie.
-infuzia de frunze de prun: se consuma dupa mese, ajutand la revitalizarea si energizarea organismului.
-suculnatural de prune se foloseste adesea in prevenirea hipertensiunii arteriale prin consumarea cate unui pahar, inainte de masa, timp de o saptamana
Aproximativ 25 la suta dintre hidratii de carbon usor asimilabili din prune contin fructoza, iar restul - glucoza, ceea ce, din pacate, limiteaza includerea prunelor in regimul bolnavilor de diabet zaharat.