Pentru ca vine sfarsitul saptamanii, m-am gandit ieri sa gatesc o friptura mare si gustoasa. Pentru ca avem invitati la masa (din nou) , eu am pregatit o portie dubla, dar pentru voi ,am sa scriu reteta pentru jumatate de cantitate, ceea ce e prea suficient pentru o masa de 5 persoane. Deci cum am spus am sa scriu dor jumatate din cantitatile pe care le-am folosit eu in poze, si anume:
1 bucata piept de porc cu os, de cca 1,5-2 kg, 500 g varza acra taiata fideluta si bine stoarsa, 3 linguri de gris, 250 g bacon sau costita kaiser, 2 cepe mari, 5 linguri de ulei,250 ml vin rosu, piper negru, sare daca e nevoie si nu e prea sarata varza, si neaparat sfoara pentru cusut pieptul de porc.
Pentru inceput niste sfaturi utile in legatura cu aceasta friptura. Daca are carnea os, ca in fotografie, cereti macelarului sa sparga osul coloanei vertebrale in cate portii avem nevoie, fara sa taie carnea, altfel nu mai putem taia si umple buzunarul. De asemeni, daca varza e prea acra sau prea sarata, este bine sa olasam putin in apa apoi sa o scurgem bine. Pentru umplutura este necesara o costita puternic afumata. Este mai delicioasa.
Pentru a urmari pozele si reteta pas cu pas dati click pe butonul 'deschide' de mai jos.
1-Se toaca marunt, apoi se caleste ceapa in ulei pana isi schimba culoarea.La sfarsit se adauga si varza si se rumeneste la foc rapid cca 10 minute, amestecand sa nu se arda..
Intr-un bol punem baconul sau kaiserul tocat, varza tocata fideluta, grisul, ceapa si piperul negru dupa gust.
2-Se framanta totul ca un aluat.
3-Compozitia astfel obtinuta, se lasa putin deoparte si trecem la pregatirea carnii.
4-Cu un cutit mare de bucatarie, se desface in carne un buzunar ca in poza de mai jos, dezlipindu-se simplu grasimea, dintre starturile de carne.
5-Se umple bine buzunarul creat cu umplutura de varza calita.
6-Se coase apoi cu grija costita. Cu ajutorul unui cutit mic [ asta am folosit eu dar daca aveti instrumente mai potrivite cu atat mai bine] se fac gaurele pe marginea feliei de carne. Pentru ca sunt foarte imprastiata si mereu ratacesc cate ceva, am ajuns regina improvizatiilor, deci se poate folosi si un cui mare de constructii pentru gaurit carnea. Se trece apoi prin gaurele sfoara, care trebuie sa fie de canabis si nu de material plastic, apoi se leaga bine la capete. Sa fie strans legata ca in fotografie.
7-Se pune carnea in tava unsa cu ulei in care am turnat si o cana cu apa, apoi o stropim cu vin si o dam la foc la 180 de grade pentru cca 3 ore, timp in care o intoarcem odata cam la 20-30 de minute, si o stropim de fiecare data cu vin. Daca se usuca apa din tava , mai turnam cate o cana cu apa in tava sa nu se arda.
8- Ii scoatem sfoara cu grija inainte sa o servim la masa. Eu am servit friptura cu piure de cartofi si ardei iuti, la cererea sotului. Toata lumea a fost incantata si s-a mancat pana la ultima faramitura.
Pofta buna!