Patrunjelul (Petroselium bortense) este cunoscut mai mult datorita carierei sale in arta bucatariei si mai putin ca planta medicinala.Din punct de vedere nutritiv patrunjelul este o multivitamina culinara; un intreg depozit de substante nutrivite. Contine cantitati mari de beta caroten, vitamina B12, clorofila, calciu, mai multa vitamina C decat citricele si aproape toate celelalte substante nutritive cunoscute. Astfel, acesta ajuta mecanismele de aparare ale organismului si suprima bacteriile daunatoare deoarece este un puternic fortifiant al imunitatii.
- Stimuleaza sistemul nervos.
- Este antiinfectios.
- Elimina sau limiteaza procesele inflamatoare.
- Regleaza ciclul menstrual.
- Este diuretic (eliminand apa, ureea, acidul uric si clorurile) si depurativ curatand corpul de toxine.
- Antiseptic al sangelui, al tubului digestiv si al cailor urinare.
- Vasodilatator.
- Antitumoral, antianemic, antirahitic si antiscorbutic.
- Stimuleaza expectoratia eliminand din bronhii si plamani substantele daunatoare.
- Impiedica uscarea conjunctivei si a corneei.
- Favorizeaza cresterea transpiratiei contribuind si in acest fel la eliminarea toxinelor.
- Este regenerator capilar.
- Vermifug.
- Stimulent al fibrelor musculare netede (intestinale, urinare, biliare, uterine).
- Neutalizeaza efectele nocive ale tutunului si alcoolului.
Patrunjelul contine substanta numita apiol care stimuleaza contraciile uterine.El diminueaza secretia lactata si o poate chiar opri daca pe sani se aplica frunze de patrunjel strivite.
2-Ca leac impotriva mahmurelii:Usturoi cu patrunjel : tocati 2-3 catei de usturoi si 2-3 fire de patrunjel verde. Amestecati-le cu 10 picaturi de untdelemn. Amestecul intinde pe paine si se mananca imediat ce bautura se urca la cap
3-Ca ceai diuretic:O lingurita plina cu radacini de patrunjel taiate marunt este acoperita cu un sfert de litru de apa in clocot. Se strecoara si se raceste. Cantitatea de ceai rezultata se administreaza in cursul unei zile.
4-Pentru o respiratie proaspata.Mirosul gurii se indeparteaza mestecand, de cateva ori pe zi, patrunjel proaspat
5-Pentru curatarea tenului preparati o infuzie de patrunjel. Opariti o legatura de patrunjel cu apa fiarta si dupa o ora va spalati pe fata, eventual repetati operatiunea.
6-Pentru combaterea menstrelor dureroase si pentru reglarea ciclului menstrual se bea cu cateva zile inainte de menstruatie cate 100 ml suc de frunze pe zi in doza unica.
7-Colici si calculi renali.Se rad 250 g de radacina de patrunjel si se pun la fiert intr-un litru de apa. Cand lichidul scade la o cana, se strecoara si se imparte in trei portii care se beau pe indelete dimineata, la pranz si seara, pe nemancate. De precizat ca, in cursul intregii zile, nu se mananca nimic altceva. Pana a doua zi piatra se transforma in nisip si se constata depunerea sa in urina colectata intr-un vas. In caz de colica renala, durerile inceteaza de la prima ceasca.[sursa www.revistafelicia.ro]
Salata de patrunjel: se ia o legatura de patrunjel cu tot cu radacini si se toaca dupa preferinte intr-un castronas. Peste patrunjelul maruntit de pune dupa gust ulei de masline, zeama de la o lamaie, cativa catei de usturoi, seminte de dovleac si de susan. Se amesteca bine si se consuma la masa de pranz in fiecare zi, timp de 1-2 saptamani, avand un efect revigorant asupra organismului si fiind un bun tonic hepatic.
Sucul de patrunjel: o legatura-doua de patrunjel cu tot cu radacini se pune la robot sau se marunteste cu aparatul si se amesteca cu apa astfel incat sa se obtina un suc mai gros. Pentru un gust mai bun, il puteti combina cu alte legume si fructe, cum ar fi cu morcovi si mere spre exemplu. Din sucul astfel obtinut se bea un pahar inainte de fiecare masa, nu mariti doza caci efectele sale sunt foarte puternice. Acest suc este foarte bun in detoxifierea organismului si totodata regleaza ciclul menstrual, inlatura sindromul premenstrual, restabileste echilibrul sistemului nervos. De asemenea acest suc este utilizat cu real succes in cosmetica pentru curatarea tenului si inlaturarea petelor maronii de pe piele sau a pistruilor.[sursa www.healthy.ro]Calciul din patrunjel ne ofera oase si dinti mai puternici, magneziul ajuta la fixarea calciului, iodul ajuta glanda tiroidiana sa functoneze asa cum trebuie, iar aminoacidul impiedica dezvoltarea tumorilor .