Nevoile nutritionale specifice sarcinii si alimentele optime

Este foarte important pentru o femeie insarcinata sa aiba o dieta sanatoasa. Daca nu are probleme de sanatate specifice (ex: diabet sau edema), ea trebuie sa echilibreze cantitatea de carbohidrati, grasimi si proteine; si sa manance mancaruri cat mai variate, inclusiv produse lactate, diferite soiuri de fructe si produse vegetale, toate ducand la o sarcina sanatoasa. Femeia insarcinata trebuie sa isi intrebe obstetrician-ul personal pentru sfaturi specifice. Anumite nevoi nutritionale specifice sarcinii includ:
-Acidul folic (numit si folate sau vitamina B9) este foarte necesar la inceputul sarcinii, si chiar inainte de conceptie. Acidul folic este necesar pentru a acoperi tubul neural al fetusului. Prin urmare ajuta la prevenirea spina bifida, un defect de nastere foarte grav. Folates (de la folia, frunza) sunt abundente in spanac (proaspat, congelat sau ambalat), si se mai gaseste si in vegetalele verzi, salate, melon, hummus, si oua. In Statele Unite si Canada, majoritatea produselor din cereale (faina, taietei) au suplimente de acid folic.
-Calciul si fierul sunt foarte necesare fetusului care este intr-o crestere foarte rapida. Femeile insarcinate ar trebui sa manance zilnic destule produse lactate (pentru calciu) si carne rosie (pentru fier) daca nu au alergie la lactoza sau sunt vegetariene. Femeile care nu pot manca produse lactate pot obtine calciul si fierul din laptele de soia si sucuri naturale, boabele de soia, si anumite verdeturi. Persoanele specializate care se ocupa de sarcina femeii, pot prescrie pastile de fier, daca femeia insarcinata incepe sa aiba anemie cauzata de lipsa de fier. Calciul are efectul dorit numai daca femeia are suficienta vitamina D. Cea mai buna cale de a procura vitamina D este de a face plaja zilnic 10-15 minute. Somonul si pestii grasi sunt de asemenea o buna sursa de vitamina D.
-Fluorile sunt critice pentru dezvoltarea dintilor, prin prinderea calciului, intarind enamel. Daca apa sau sarea nu contin fluoruri, suplimentele sunt recomandate pe durata celui de-al treilea trimestru. Multe retele municipale adauga fluor in apa care curge la robinet.
-Grasimile din somon, trout, ton, herring, sardine, mackerel, si ouale de pui pot contine lanturi lungi omega-3 (n-3) acizi grasi necesari pentru a construi membranele neuronilor. Prin urmare, alimentatia bogata in pesti grasi din timpul sarcinii poate asigura nutritia necesara pentru buna dezvoltare a creierului si retinei fetusului. Totusi, pestii mari precum tonul sau pestele spada pot contine concentratii ridicate de mercur toxic, si trebuie echilibrat riscul cu avantajele: peste de doua trei ori pe saptamana par sa furnizeze suficiente grasimi utile, fara sa aduca prea mult mercur. Acizii grasi Omega-3 sunt prezenti si in nuci si alge marine.Bacteriile periculoase sau parazitii pot contamina mancarurile, in special listeria si toxoplasma, agentii toxoplasmosis. Pentru a evita aceste doua pericole, regulile de igiena trebuie respectate foarte strict: spalatul foarte atent al fructelor si vegetalelor; alarme pentru depasirea timpului de gatit a mancarurilor, carnurilor si carnurilor procesate; evitarea branzeturilor din lapte nepasteurizat (listeria); evitarea contactului cu fecalele de pisica (toxoplasma); curatarea deasa a frigiderului cu cloruri diluate (si mai apoi clatirea acestuia).

Ultimele produse cu reduceri