In ultimii ani, cu ajutorul unor serelor avem acces la fructe si legume, tot timpul anului. Fiecare aliment,insa, are o durata specifica a ciclului natural de viata. Un produs care, atunci cand este cules in sezonul sau ofera un maximum de elemente nutritive, este, in general, si mai gustos decat altul analog in afara sezonului si este in mod clar o optiune mai ieftina atat la fructe cat si la legume,care pot ajunge la preturi excesiv de ridicate in off-sezon. La ce trebuie sa fim atenti atunci cand cumparam fructe si legume?In primul rand:
- a se evita ceea cumpararea fructelor sau legumelor de aceeasi dimensiune, aceeasi culoare, aceeasi greutate.Probabil interventia umana a determinat modul si timpul exact de maturizare a produsului in detrimentul modului natural de dezvoltare .
-a se prefera cumpararea acestor produse din piete,de la micii producatori
-a se prefera cumpararea produselor cu cel mai mic volum si nu cel mai mare.Exista desigur si soiuri diferite ale aceluiasi tip de fruct sau leguma care au volum mai mare decat suratele lor din alte soiuri dar sa nu uitam ca,deasemeni,pentru fructele si legumele crescute cu hormoni,cu cat are mai multi hormoni produsul cu atat mai mare e si volumul,si cine nu foloseste chimicale astazi in agricultura???
-ideal ar fi, daca aceasta posibilitate exista, chiar sa incercam sa mirosim fructele inainte de cumparare. Aroma celor naturale cu siguranta, se impune.
-a se prefera produsele provenite din agricultura ecologica si, daca este posibil cu eticheta care certifica,puritatea produsului si lipsa chimicalelor.