Cum imbracam un tort in fondant - lectia de gatit 20

Cum v-am spus mai demult, am de gand sa ma ocup mai serios de partea decorativa a retetelor pana la Craciun. Aveam de gand sa postez toate fotografiile pentru ornarea unui tort , cu explicatii in amanunt, dar am fost nevoita sa sparg articolul in mai multe lectioare, deoarece era vorba de 40 de fotografii cu aproximatie si imi creau probleme tehnice. De aceea incepem astazi prima lectie in care vom invata cum sainvelim in fondant, sau pasta de zahar un tort ca in reteta de mai jos.

poza reteta culinara

Pentru aceasta reteta avem nevoie de 450 g zahar pudra, 50 g miere sau sirop de glucoza, 5 g gelatina, 30 ml apa, 2-3 picaturi colorant la alegere si 2-3 picaturi esenta, eu am folosit de lamaie.
Pentru a urmari fotografiile si reteta pas cu pas dati click pe butonul 'deschide' de mai jos.
1-Se dizolva gelatina complet in cei 30 ml de apa fierbinte [ nu clocotita], si se amesteca apoi cu mierea,incalzita la microunde pana devine fluida [cca 20-30 de secunde in functie de cuptor]. Se toarna apoi in mijlocul zaharului pudra si se amesteca.
poza reteta culinara

2-Se framanta apoi amestecul ca pe un aluat, pana se omogenizeaza culoarea. Dupa ce s-a obtinut pasta de zahar, daca nu se prelucreaza imediat, se inveleste ermetic intr-o punga de nylon, ca sa nu se usuce, si se tine deoparte la temperatura camerei.
poza reteta culinara

3- Se scoate din punga inainte de prelucrare, si se intinde cu un sucitor pe suprafata de lucru ce a fost in prealabil unsa cu margarina. Se poate unge si cu putin amidon sau zahar pudra, dar eu cel mai bine ma impac cu margarina. Foaie de fondant trebuie sa fie groasa cam de 2-4 milimetri, dupa cum se doreste.
poza reteta culinara

4-Intai se desprinde de pe masa cu grija sa nu se rupa, apoi se ridica si se asterne ca un scutec peste tortul gata pregatit. Daca tortul este bine insiropat, este bine sa il imbracam mai intai cu o pelicula subtire de crema pe baza de unt [unt, zahar pudra,vanilie si/sau cacao], care are rolul de a impiedica topirea fondantului.
poza reteta culinara

5-Cu mana, se preseaza usor marginile tortului, ca sa se lipeasca glazura. Atentie, fondantul are darul de a evidentiona fiecare imperfectiune, de acea e bine sa taiem marginile tortului, daca este putin stramb, sau daca mai trebuie nivelat, sau sa il imbracam in crema pe baza de unt, de care am vorbit mai devreme.
poza reteta culinara

6-Se taie cu un cutit surplusul de fondant care se framanta la loc, si din care putem forma diverse figurine, pe care le vom explica in alte capitole.
poza reteta culinara

7-Trecem in sfarsit la ornarea propriuzisa a tortului, dar despre aceasta vom vorbi in alt capitol.
poza reteta culinara
poza reteta culinara

Ultimele produse cu reduceri