Cum calculam caloriile pentru o portie de mancare gatita?Cum calculam caloriile la dulciurile de casa?Exista un calculator de calorii universal?Iata cateva din intrebarile care ne framanta de cate ori ne asezam la masa.Astfel m-am hotarat sa explic pe larg,cel mai simplu dar si cel mai sigur mod de a ne calcula singuri caloriile ce ni le furnizeaza hrana zilnica,deoarece indiciile pentru o portie de tort de exemplu nu sunt decat niste masuri relative.
Citesc deseori in alte surse,cifre exacte pentru niste valori aproximative.Adica?De exemplu citeam ieri intr-o revista ca e mai bine sa preferam o portie de jeleu cu fructe decat o felie de tort de ciocolata, pentru ca prima contine 150 Kcal si a doua 350 Kcal.Este bine cunoscut ca o portie de jeleu cu fructe este mai slab calorica, dar valorile de 150 si 350 cum au fost calculate?Pe ce baza?Ceea ce inseamna o portie pentru mine [de exemplu 150 g],poate insemna numai jumatate de portie pentru altcineva.In afara de aceste lucru,cum putem sti ca o portie de tort de ciocolata are 350 de Kcal?Nu toate torturile de ciocolata sunt preparate cu aceleasi ingrediente.Ciocolata de casa se poate prepara si cu margarina, a carui nivel caloric variiaza intre 580 Kcal/100 g de produs si 700 Kcal/100 g de produs [chiar si aceste numere sunt probabile si aproximative],dar mai poate fi preparata si cu unt,care in fuctie de nivelul de grasimi,poate depasi 800 kcal/100 g de produs.Tortul poate fi insiropat,sau nu.Poate fi pregatit cu un blat pufos[fara grasimi],cu o cantitate mica de zahar,dar si cu un blat foarte dulce,si cu mult unt.Deci cum putem sti,cum poate cineva sti ,ca o portie de tort de ciocolata are 350 Kcal????Informatia este falsa,incompleta si eronata.Diferentele calorice de la o reteta la alta sunt imense,si nu trebuie nici trecute cu vederea,nici generalizate.Astfel ca este indicat sa ne informam asupra caloriilor pe care le contine masa bruta de material,adica ingredientele,si sa calculam singuri aportul de calorii consumat zilnic,si sa ne stabilim noi insine portiile consumate.
In primul rand avem nevoie de un cantar de cofetarie,cu scala de la 5 g la 500 g,apoi trebuie sa cantarim toate ingredientele pe care le vom folosi pentru reteta respectiva.
Atentie!!!!Toate produsele se cantaresc in starea lor naturala,adica nefierte si neprajite,dar curatate.De exemplu merele contin cca 50Kcal/100 g de produs,in functie de soiul ales,deci daca vom folosi mere in reteta noastra,le vom cantari dupa ce au fost spalate si curatate de cotoare[si de coaja daca reteta o cere].Vom cantari eliminand partea care se arunca,limitandu-ne strict la cantitatea folosita.Pentru o placinta de mere in care avem nevooie de 1,5 kg de mere,dupa curatare,este foarte posibil sa ramanem ca 1,3 kg de mere,deci valoarea calorica a masei de mere folosite este de 650 de Kcalorii[=1300 g x 50Kcal/100 g].Vom folosi deci regula de 3 simpla.Daca 100 g de mar contine 50 Kcal,
1300 g cate Kcal contin? Inmultim 1300 cu 50 si impartim la 100.[Pentru cei care au uitat algebra].
Se va proceda in continuare in acelasi mod,cantarind toate ingredientele si calculand caloriile pentru fiecare ingredient in parte.La sfarsit adunam toate caloriile obtinute,pentru a obtine totalul de calorii al tavii intregi de placinta.De exemplu 650 Kcal au merele + 1200 Kcal zaharul + 1500 Kcal faina,700 Kcal margarina,300 Kcal au ouale...etc..Pana vom obtina totalul.De exemplu un total de 4500 Kcal la tava intreaga de placinta de 3 Kg adica 3000 de grame .[Placinta o vom cantari fara tava bineinteles].Apoi impartim suma de calorii de 4500 la greutatea de 3000 si vom obtine deci 1,5 kcal/1 g,ceea ce convertit la suta de grame inseamna 150 Kcal/100 g de produs.Apoi vom hotara singuri in cate portii egale vom taia placinta,si apoi vom cantari o portie.Stiind deja cat cantareste 100 g nu ne va fi greu sa calculam cate calorii contine o portie.La o portie de 200 g vom avea 300 Kcal.
Multa lume se incurca vazand ca masa calorica a unui produs crud,difera de cea a unui produs fiert.De exemplu orezul crud,in functie de soi,are in jur de 350 Kcal/100 g de produs,pe cand orezul fiert are numai 130 Kcal/100 g de produs.Cum vom calcula noi orezul?Vom cantari intotdeauna orezul folosit sub forma sa naturala.Adica crud.Diferenta calorica,se explica prin cantitatea de apa cu care s-a imbibat orezul in timpul fierberii.Pentru un orez fiert simplu,folosit ca garnitura de exemplu,daca reteta ne cere 500 g orez,atunci garnitura de orez va avea cca 675 Kcal in intregime,si chiar daca garnitura in forma sa finala cantareste 2,1 kg si nu 500 g,atunci vom sti ca surplusul de greutate il da apa din orez,care nu contine calorii,si deci vom calcula in acelasi mod,portia de garnitura pe care o servim.Impartim 2,1 kg la 675 Kcal [cat contine toata cartitea de orez],pentru a afla cat cantareste 1 g,apoi 100 g,apoi se stabileste cate grame si implicit calorii,are portia de orez,asa cum am explixat deja mai sus.Deci toate alimentele fierte,se vor cantari in stare cruda.Daca se prajesc,se va cantari si calcula separat, si capacitatea calorica a uleiului,sau a grasimii folosite la prajit...
Pentru carne, trebuie sa fim atenti la cata grasime contine,sau piele,iar daca dorim cifre cat mai aproape de adevar,dupa asa,putem cantari si oasele,pentru a ne face o idee cat mai exacta.
Nu trebuie sa uitam de asemeni,ca ingredientele folosite,difera de la o firma la alta,deci trebuie sa citim de fiecare data pe ambalaj ,valoarea calorica a produsului folosit.