Planta ce apartine familiei Myricaceae este originara din Nordul Europei, Asia si Nordul Americii.Frunzele de ciumarea numite si gale sau ,au o aroma frumoasa, placuta miros ce se intensifica cand frunzele sunt uscate.
Ciumareaua este un tufis ce creste pana la 1 m inaltime,are frunzele alungite, foarte dese si usor zimtate spre varfuri,florile mici si albe,adunate in ciorchini,iar fructele sunt niste matisori (ca niste conuri mici), rasinoase, de culoare roscata.Din fructe se mai obtine si o ceara aromata.Ciumareaua este una din speciile care produc flori masculine si flori feminine.In bucatarie se folosesc frunzele.
Frunzele de ciumarea se folosesc intregi (asemanator cu frunzele de dafin); ele se scot din mancare inainte ca aceasta sa fie servita. Ciumareaua cu greu joaca un rol in bucataria contemporana, cu toate ca retete cu gale[ciumarea] sunt cate o data raportate din Elvetia, Britania si Nordul Frantei.. In trecut taranii din Centrul si Nordul Europei foloseau ciumarea . In istorie, cea mai importanta aplicatie a ei era, cu toate acestea, aromarea berii in Centrul si Vestul Europei.Mai este folosita in prezent chiar si la prepararea schnapsului sau a bitterului.
Dar planta aceasta mai este folosita si pentru calitatile sale terapeutice.In Scotia este folosita in afectiuni ale pielii,mai ales in tratamentul acneii,in estul Canadei se foloseste pentru tratarea bolilor de stomac,plamani, si ficat.