Cicoarea

Cicoarea este o planta de 40-150 cm inaltime spontana, perena, care apartine familiei Asteraceae.Cicoarea comuna (Cichorium intybus) este o planta nativa din nordul Africii, Europa si Asia, al carui areal natural s-a extins si in America de Nord.
Cicoarea este o planta medicinala cunoscuta inca din antichitate, folosita mai ales in tratarea bolilor hepato-biliare si renale. Astazi, cicoarea este recoltata atit in scopuri medicinale cit si pentru surogatul preparat din radacina de cicoare.

poza reteta culinara

Are tulpina ramificata,cu frunze inferioare, dispuse in rozeta, lunguiete si adanc scobite,si cu cele tulpinale inconjoara tulpina cu baza lor.Florile sunt lingulate, albastre, avand un diametru de 3-4 cm, fara codite, asezate pe tulpini si ramuri, la baza frunzelor.Planta infloreste din luna iulie pana in septembrie.
Din cicoarea spontana s-au creat diverse forme cultivate, ca:
- andivele (Cichorium endiva),
- cicoarea pentru frunze (Cichorium intybus var. foliosus),
- cicoarea cultivata pentru radacina (Cichorium intybus var. sativus).
poza reteta culinara

Andivele (ca cele din din poza de mai sus) se intrebuinteaza ca salata sau la prepararea unor mancaruri cu maioneza, la diferite sosuri, cu sunca, sau in unele preparate cu carne. Gustul amarui al frunzelor, crescute la lumina, este datorat continutului de gliciozida intibina . La frunzele inalbite glicozida lipseste si astfel gustul amarui dispare.Pentru indepartarea gustului amarui, andivele se tin 15-20 minute intr-o solutie de sare in amestec cu 1-2 linguri de otet intr-un litru de apa.
Frunzele speciei Cichorium intibus se mai folosesc si ca planta medicinala sub forma de infuzie.Din radacina cicorii cultivate (Cichorium intybus var. sativus) se extrage inulina,o substanta care se foloseste in industria farmaceutica, sau se fabrica un inlocuitor de cafea (surogat) cu gust placut.. Surogatul de cafea este aromat si poate substitui si cacaoa din laptele cu cacao.Este asemanator cafelei,dar se comercializeaza si cicoarea instant.
poza reteta culinara

Cicoarea invioreaza mintea si psihicul, indeparteaza oboseala si astenia, stimuleaza digestia si mareste capacitatea de efort intelectual.
Ca planta medicinala se foloseste planta intreaga recoltata in timpul infloririi pentru - boli hepatice, rinichi, afectiuni ale vezicii urinare, inapetenta, anemie, astenie, anorexie, diabet, tulburari de metabolism, dischinezie biliara, icter, scorbut, enterite, constibpatie, tulburari ale tubului digestiv, tulburari menstruale, impotenta - sub forma de infuzie sau decoct.Mai este utilizata sub forma de comprese planta intreaga recoltata in timpul infloririi pentru furunculoza, acnee, boli de piele, ulceratii cutanate, rani sau taieturi .

Ultimele produse cu reduceri