Ne-am intrebat probabil nu odata cu ce tip de vin insotim diverse mancaruri.Vom prezenta deci cateva reguli de baza despre vinuri si mancarurile pe care acestea le insotesc.
-Vinul alb usor si dulce,vinurile spumoase,si sampanaia se servesc la 6-8 grade C.
-Vinul rosu usor trebuie servit la o temperatura de cca.16 grade C.
-Vinul rosu tare se serveste la o temperatura de peste 18 grade C.Regula cunoscuta de toti este ca vinul rosu tare se serveste la temperatura camerei,fapt care e putin inexact avand in vedere ca temperatura camerei poate ajunge la 28-30 de grade sau chiar mai mult.
-Vinul alb aromat insoteste pestele,vitelul,carnea de pui.
-Vinul sec insoteste carnea de rata,curca,gasca si felurile de mancare pe baza de ou.
-Vinul rosu usor insoteste fripturile de vitel tanar de lapte,si de pasare.
-Vinul rosu tare si sec insoteste fripturile de vita si branza.
-Vinurile dulci ,vinul de lichior,precum si coniacurile se servesc la desert,odata cu prajiturile sau cafeaua.
-Paharul de vin se umple la masa pe trei sferturi.
-Vinul trebuie intotdeauna gustat inainte de a fi turnat in pahar.
-Sticlele de vin trebuie tinute intotdeauna culcate orizantal.Vinul trebuie sa fie in contact dopul pentru a-i mentine umiditatea.
-Vinul de tara trebuie imediat pus in sticle pentru a nu-si scimba gustul.Nu trebuie niciodata pastrat in sticle de plastic,nici macar la frigider.