Buna ziua! Astazi vom invata sa pregatim bomboanele fondante, si anume reteta originala. Daca va mai amintiti din copilarie, bomboanele acelea mov pe care le foloseau bunicile noastre pentru a orna coliva de obicei, cu gustul lor unic si de neconfundat...ei bine, asta este reteta si este extrem de simpla.

Am mancat ca o mare amatoare de dulciuri, de-a lungul anilor, cantitati imense de bomboane fondante, cu cacao, cu alune, cu arome fructate sau vanilate, si nu aveau gustul celor din copilarie. Am descoperit secretul pur si simplu din greseala, cand am pus esenta de trandafiri ca sa insiropez un tort cu nuca si glazura de fondant. Ei bine, gustul unic si dedemult, ca sa ma exprim poetic, il da combinatia de nuca si esenta de trendafiri. Nu cacao, nu alune sau 120 de arome, fiecare cu alta culoare. NU! Nuca si esenta de trandafiri. Acesta era secretul lor.

Deci pentru aceasta reteta aveti nevoie de 750 gr zahar pudra din comert, esenta de trandafiri [se mai gaseste sub numele de apa de trandafiri la Carrefour], 50 gr margarina, 80 gr nuca macinata, cateva picaturi de esenta rosie [roz], cateva picaturi de esenta albastra, 2 linguri de amidon, 200 ml apa.
Daca doriti sa urmariti fotografiile si reteta pas cu pas dati click pe butonul 'deschide' de mai jos.
1-Pentru inceput, se desface amidonul in 75 ml de apa rece, in timp ce separat, punem la fiert pe foc restul de apa .

2-Dupa ce a dat in clocot, se toarna amidonul desfacut in apa, si se amesteca rapid, cateva secunde, pana se intareste, apoi se da la o parte de pe foc , se toarna si margarina si se amesteca pana se tioeste, apoi se lasa la racit. Dupa ce s-a racit, se toarna esenta de trandafiri, si se amesteca pana se omogenizeaza.

3-Intr-un castron mai mare, punem 500 gr de zahar pudra, apoi turnam cu grija cam 2 linguri de amidon fiert.

4-Punem si cateva picaturi de esenta roz, daca dorim, apoi punem si nuca si framantam exact ca pe un aluat. Trebuie sa fie ca o plastelina mai moale, dar sa nu curga. Daca e prea moale, putem sa mai adaugam nuca si zahar pudra, pana il aducem la consistenta dorita.

5-Trebuie sa fie atat de tare, cat sa putam forma bilute, dar sa nu fie exagerat de tare, caci au sa crape bomboanele. Daca e prea tare, mai adaugam putin amidon de la fiert. Deci cu mana unsa cu margarina, formam bilute rotunde sau lunguiete...

6-...apoi le asezam una langa alta pe o tava invelita in hartie de aluminiu, unsa cu margarina. [Eu am respecatat reteta intr-u totul, de aceea am ales sa le fac lunguiete si mov, exact ca in copilarie.]

7-Le lasam apoi cca o ora la uscat, dupa care pregatim glazura. Intr-un castronel mai mic, amestecam 250 gr zahar pudra, cu cateva picaturi de colorant rosu, 2 picaturi de colorant albastru, 1 lingurita de esenta de trandafiri si 2-3 linguri de apa, turnate cate una astfel incat sa nu se moaie prea tare glazura, care trebuie sa aiba consistenta din fotografie, adica moale ca o smantana. Ca si in cazul de mai sus, daca e prea moale mai adaugam zahar pudra, iar daca e prea tare mai punem 1-2 lingurite de apa.

8-Cu o lingurita, turnam peste fiecare bomboana putina glazura. Cam jumatate de lingurita pe fiecare.

9-Le lasam apoi la uscat pana se inatareste glazura deasupra. Daca se scurge putin si in parti, nu ne deranjeaza cu absolut nimic. Vom rupa marginile daca e necesar la sfarsit.

10-Dupa ce s-au uscat deasupra, avem 2 posibilitati : putem sa scufundam cu mana bomboanele fiecare in parte in restul de glazura ca in fotografia de mai jos [pe care o amestecam in rastimpuri sa nu prinda coaja], sau putem sa le rasturnam cu fata in sus, si sa turnam cate o lingurita de glazura pe partea dorsala. Apoi le lasam ca si mai devrema la uscat.


11-Bomboanele se lasa la uscat chiar si o zi daca sunt prea moi, dar apoi se inchid intr-o cutie de plastic [de preferinta], ca sa nu se inatareasca prea tare.

Pofta buna!