Nutritia constituie o succesiune de evenimente, de situatii si traditii, care incepe de la varsta frageda si pana la varsta a 3-a,cu scopul de a promova sanatatea si, astfel,si calitatea vietii.Particularitatile fiziologice ale dietei sunt stabilite In functie de nevoi,varsta etc..Acest articol are scopul de a ne invata o nutritie corecta pentru copiii la varsta scolara.De la finalizarea primului an de viata regimul alimentar ar trebui sa devina treptat identic cu cel al restului familiei. Hrana pentru o zi este impartita in cinci mese, pregatita cu grija pentru a se asigura atat normele de igiena cat si pentru a facilita masticarea. O modalitate buna de a convinge copilul sa mestece, este de a mixa toate produsele alimentare tari(de exemplu, carne, morcovi), in timp ce restul, incepand cu cartofi,sa fie striviti cu furculita, astfel incat hrana sa nu fie in intregime omogena.Ambele,atat nutritia cat si obiceiurile alimentare,de la varsta scolara au tendinta de a fi echivalate cu cele ale adultilor,asa cum am aratat si in restul articolelor publicate.Copilul este acum capabil sa regleeze aportul alimentelor si programul meselor,pe care ar fi ideal sa il adaptam la programul familiei, cel putin partial.Varsta copilariei se caracterizeaza prin cresterea a sistemului muscular si scheletic si cresterea a activitatii fizice a copiilor.Acest lucru implica o crestere a cantitatii de alimente.Aparatul digestiv al copiilor este acum
gata sa accepte mai mari cantitati de alimente.Parintii trebuie sa inteleaga ca «o nutritie adecvata este la fel de importanta ca educatia pentru dezvoltarea corpului si a mintii» si ar trebui sa ofere copiilor lor zilnic o serie de patru-cinci mese hranitoare incepand cu micul dejun.
-Mic dejun:Trebuie sa se compuna dintr-un suc natural de fructe,insotit de o ratie de cereale ca muesli, grau fiert, sau doua felii de paine de grau cu unt si miere. De asemenea, un ou, cu un toast sau paine ar fi o idee minunata. Cu oricare din aceste optiuni se furnizeaza o cantitate mare de substante nutritive, cum ar fi proteine, vitamine, minerale si fibre.
-Gustarea: Atunci cand nu se ia masa de pranz de la domiciliu ar trebui sa aiba posibilitatea de a gasi in scoala, cantina de lapte pasteurizat, in ambalaje individuale, sandwich sau paine integrala,sucuri naturale, fara zahar.Majoritatea produselor plasate de obicei in cantinele scolare ofera prea multe glucide prelucrate, care contin mult zahar si grasime, astfel incat lipsesc elementele de baza necesare pentru buna dezvoltare.
-Pranz: Ar trebui urmat modelul Mediteranean si sa contina mai multe legume, salata si o mare valoare biologica cu proteine (carne sau de pui sau de peste sau de branza),paine integrala sau alte glucide complexe, cum ar fi orez.
-Dupa-amiaza: Dieta copilului nu trebuie sa omita o parte din calciu, care poate fi iaurt sau un pahar de lapte.
Trebuie sa mentionam erori observate in alimentatia copiilor, in ultimii ani. Studii recente arata ca, copiii consuma alimente ce depasesc cantitativ nevoile acestora si poate conduce la obezitate. Obezitatea la copii este un fenomen al societatii occidentale si-a devenit in ultimul timp o adevarata epidemie. Majoritatea copiilor au o greutate mai mare decat cea corespunzatoare varstei lor. Cauzele principale ale obezitatii sunt datorate in mare parte grasimilor si zaharului in alimentatie si reducerea activitatii fizice, combinate cu o predispozitie genetica.Obezitatea in timpul copilariei,este adesea asociata cu altfel de afectiuni cronice,precum hipertensiune arteriala,diabet, etc si acest lucru ar trebui sa fie tratat cu promptitudine si in mod eficient. Este foarte important de stiut ca in timpul copilariei mareste numarul de celule grasime, in timp ce dupa maturitate numai se mareste dimensiunea acestor. Aceasta are ca rezultat faptul ca un copil obez este condamnat aproape de a deveni un adult obez.Supraestimarea nevoilor copilului, si anume faptul ca mama lui crede ca copilul trebuie sa manance de doua ori mai mult decat are nevoie este cea mai comuna de eroare. De asemenea,produsele alimentare,cu multe calorii si prea mult zahar,modeleaza preferinta unui copil
pentru dulciuri, ceea ce duce la un obicei care este dificil de eliminat.
Dar principala problema este cedarea parintilor la cererile copiilor pentru sucuri carbogazoase bauturi si produse din sectorul zaharului, bogat in sare, de dubioase valoarea nutritiva (de tip pop-corn, snacks, etc) a caror reclame e prezenta peste tot.Inca de la inceput copilaria este considerata ca fiind ultima si singura sansa pentru parinti sa influenteze obiceiurile alimentare ale copiilor lor. Acest lucru se intampla deoarece copiii nu au castigat inca independenta lor si multe ore din zi sunt sub supravegherea lor. Este, prin urmare,bine ca insisi parintii sa aiba bune obiceiuri alimentare si sa Isi aleaga alimente in functie de binecunoscuta piramida a alimentelor[vezi articolul Igiena Alimentatiei]. Astfel, copilul devine familiar cu noile alimente si incet - incet le adauga in dieta zilnica. Acesta este motivul pentru care copilul nu ar trebui sa fie presat de catre parintii cu privire la testarea de noi produse alimentare, ci de a lasa i pace pentru a decide cand o sa faca acest lucru. Acelasi lucru este valabil pentru cantitatea de alimente pe care copilul doreste sa o consume caci nu ar trebui sa fie presat de a consuma o cantitate mai mare de produse alimentare.Se pare ca este util pentru buna educatie nutritionala a copilului de a participa la planificarea si pregatirea meselor acasa, pentru ca acest lucru este distractiv pentru copil si va invata astfel produsele alimentare,cu o corecta valoarea nutritionala.Mai mult decat atat parintii trebuie sa incurajeze copiii sa se inscriere la un sport si sa nu isi petreaca timpul liber uitadu-se numai la televizor sau calculator.Studii recente au aratat ca,copiii care se uita mai multe ore la televizor sunt mai predispusi la obezitate.Aceasta este datorata pe de o parte la reducerea activitatii fizice si pe de alta parte de publicitatii programelor de televiziune. Copiii sunt influentati de reclame care evidentiaza alimente fara valoare nutritiva,bogate in grasimi, zahar si sare, cum ar fi bauturi racoritoare,snacks-uri, dulciuri, cereale pentru micul dejun cu continut ridicat de zahar si cacao, etc.Astfel, copiii aleg gustarile alimentare din aceasta categorie. Si aici este importanta contributia parintilor in educarea copiilor de a alege produsele alimentare pentru gustare, la fel ca si a sucurilor naturale de fructe si legume, de exemplu, unele morcovi.In incheierea articolului ar trebui sa subliniem ca,la varsta copilariei sunt plasate bazele pentru o buna crestere si o stare buna de sanatate. Aceasta, fara indoiala, porneste de la dieta noastra. Din acest motiv, in aceasta faza este importanta o dieta echilibrata. De asemenea,daca parintii vor vedea copilul sa castige in greutate intr-un timp scurt si ca prefera alimentegrase, bogate in zahar, este bine sa se orienteze catre un dietetician pentru consiliere.
si orientare.