Este cea mai studiata planta medicinala din lume,el fiind mentionat pentru prima oara intr-un tratat medical sanscrit, cu 5000 de ani in urma. .Ingredientul terapeutic continut de usturoi este alicinul, care se produce atunci cand usturoiul este rupt. Alicinul incurajeaza globulele albe din sange sa se reproduca, ceea ce va creste sistemul de aparare al organismului.De asemenea el mai contine:saruri de iod,saruri de siliciu,saruri de sulf,Brom, Cobalt, Magneziu si Zinc,vitaminele din complexul B, vitaminele A si C, precum si substante cu caracter de vitamina F.
Unele persoane sunt alergice la usturoi. Simptomele alergiei la usturoi includ iritatii la nivelul pielii, febra si dureri de cap.Femeile insarcinate si cele ce alapteaza nu trebuie sa consume usturoi, deoarece poate produce un discomfort cardiac fetusului sau bebelusului.Usturoiul poate interveni si impotriva anticoagulantilor, deci trebuie evitat inaintea vreunei operatii.S-a dovedit ca intre suplimentele pe baza de usturoi si medicamentele anti-SIDA exista o reactie daunatoare organismului uman.Usturoiul crud este foarte puternic, deci consumul excesiv poate cauza iritarea sau ranirea tractului digestiv.
Atentionare: in cazul aparitiei unor efecte negative sa consultati un medic pentru a nu va face rau singuri.
2-Circulatie sangvina: se zdrobesc 400 g de usturoi curatat si se pun intr-un vas continand o jumatate de litru de rachiu de cidru. Se lasa la macerat 15 zile intr-un loc insorit (de pilda, in spatele unei ferestre) si se agita in fiecare zi. Se filtreaza. Se iau cate 20 de picaturi, de doua ori pe zi, dizolvate in putina apa.
3-Diabet: se curata patru catei de usturoi, se pun intr-un litru de alcool. Se lasa la macerat 15 zile. Se agita sticla in fiecare zi. Se strecoara. Se ia in fiecare dimineata, pe stomacul gol, cate o lingurita din acest preparat. Tratamentul se face timp de patru saptamani sau mai mult, daca este necesar.
4-Vermifug: se pun trei catei de usturoi tocat intr-un vas cu apa clocotita (sau cu lapte clocotit). Se lasa la macerat toata noaptea. Se bea dimineata, pe stomacul gol. Se face aceasta cura timp de trei saptamani. Limbricii si oxiurii nu rezista acestui tratament. [Sursa www.retete-online.com ]
5-Pentru imbunatatirea circulatiei:
Se iau doi morcovi, doi graunti de usturoi si o radacina de patrunjel. Se curata, se spala, se faramiteaza si se storc pentru a prepara sucul. Sucul rezultat se bea in fiecare dimineata timp de 10 zile pe luna.
6-Pentru revitalizare:
Se ia un strugure si 2 graunti de usturoi. Boabele de struguri se spala si impreuna cu usturoiul curatat si pisat se pun in mixer. Sucul rezultat se bea in cure de o luna de zile. Cei ce nu suporta gustul tare al usturoiului il pot consuma cu vin roz, mai dulce.
7-Pentru intarirea radacinii parului:
Seara se taie in jumatate un catel de usturoi si se freaca usor pielea capului (la radacina parului), apoi se pune pe cap o basma si se tine pe cap pana dimineata.[Sursawww.romanianmall.com]
Va recomandam ,de asemeni, usturoiul de provenienta romaneasca, obtinut din samanta autohtona.Usturoiul de import este in general si mult mai greu tolerat de catre sistemul digestiv si chiar de catre ficat, producand frecvent efectele adverse .