Condimentele sunt ingrediente care se adauga diverselor preparate culinare pentru a le da un gust placut, apetisant. Ele sunt de mare importanta alimentara intrucat dau o savoare deosebita mancarurilor, dar nu au valoare nutritiva.
Originea cuvantului „condiment' este din limba latina, de la verbul condire, ceea ce se traduce prin a adauga sau a drege. De asemenea multe condimente au si importante proprietati terapeutice fiind folosite in numeroase afectiuni atat in medicina empirica, cat si in farmacologie si cosmetica..
Mancarea condimentata cu usturoi, chimen, mustar si alte plante aromate era cunoscuta inca din paleolitic. In antichitate unele condimente valorau greutatea lor in aur. Unele precum sofranul sau vanilia , desi nu mai sunt considerate un lux , sunt foarte scumpe si in zilele noastre.
Cateva sfaturi pentru folosirea corecta a condimentelor si pentru depozitarea lor;
1-Condimentele isi pastreaza aroma o vreme mai indelungata daca sunt cumparate intregi si u macinate. Macinati condimentele numai inainte de folosirea lor.
2-Cumparati pe cat posibil condimente cultivate biologic, netratate cu chimicale de nici un fel.
3-Depozitati condimentele numai in locuri umbroase si racoroase. Unele condimente, care isi pierd repede aroma in contact cu caldura este bine sa fie depozitate chiar la frigider .Ex: piperul negru.
4-Tine-ti condimentele in recipiente de sticla inchise etns si pe cat posibil inchise la culoare.
5-Nu tineti condimentele langa faina,grias,sau malai. Daca acestea sunt napadite de daunatoare, acestea se vor extinde si la condimente daca nu sunt tinute inchise ermetic cum am mentionat mai sus.
6-Nu tineti condimentele mai mult de un an. Cititi bine data de expirare si nu le tine-ti dupa ce acestea au expirat.
7-Cumparati pe masura posibilitatilor condimente in starea lor naturala si nu inlocuitori sintetici.