Prin calitatile sale nutritive este considerata un aliment de mare valoare in hrana oamenilor,avand utilizari largi i dietetica si terapeutica.Mierea este foarte des folosita in alimentatie, in bucatarie sau ca medicament, fiind de medicina populara foarte apreciata. De asemenea are importante aplicatii i alimentatia artificiala, in alimentatia pre- si post-operatorie, in pediatrie si ginecologie.Principalele elemente minerale din miere sunt: sodiu, potasiu, fosfor, magneziu, cupru, aluminiu,mangan, fier, clor, sulf, siliciu, cat si unele microelemente: beriliu, galiu,vanadiu, zirconiu,titan, nichel, staniu, plumb, argint.
Mierea de albine este valoroasa si prin continutul sau in vitamine, care provin din polenul si nectarul plantelor.Principalele vitamine din miere apartin celor doua grupe:
- hidrosolubile: Vitamina B1 (tiamina), Vitamina B2 (riboflavina), Vitamina B6 (piridoxina), Vitamina PP(niacina), Vitamina H (biotina), Vitamina B12 (cianocobalamina), Vitamina C (acid ascorbic), acid pantotenic, acid folic
- liposolubile: Provitaminele A, Vitamina K,
Mierea de albine nu are doar calitati nutritive ci, in urma studiilor, s-a demonstrat ca are si o actiune terapeutica eficienta, ce se exercita atat asupra afectiunilor digestive, cat si in afectiunile hepato-biliare, cardio-vasculare, respiratorii, afectiuni ale sistemului nervos, ale aparatului urinar, in bolile de nutritie si cele infectioase, in afectiunile sanguine si in cele cutanate.Pe langa acestea, cea mai mare calitate a mierii este aceea antibacteriana si antimicrobiala, datorita numarului mare de ioni metalici prezenti.
-Satisface repede cererea de energie a organismului.
-Ajuta la echilibrarea fizica si psihica, inlaturand oboseala.
-Este un calmant care linisteste organismul.
-Combate insomnia.
-Dilata vasele sanguine si amelioreaza activitatea inimii, avand si un efect hipotensiv.
-Are proprietati bactericide si bacteriostatice.
-Are actiune usor laxativa si antiseptica.
-Este asimilata usor si repede.
-Nu irita mucoasa aparatului digestiv, influentand benefic flora intestinala.
-Contribuie la eliminarea substantelor toxice din ficat si rinichi.
-Este un bun expectorant, diluand secretiile bronhicesi si combatind tusea.
-Limpezeste vocea in caz de ragusala.
-Ajuta in afectiunile ficatului, afectiunile digestive, afectiunile renale sau ale sangelui (anemii,
leucemii etc).
-Inlatura carceii din picioare, tremurul mainilor sau al picioarelor, tremuraturi ale coltului gurii sau
ale pleoapelor.
-Are efecte benefice in artrite, artroze, arterite.
-Inlatura migrenele.
-Combate sterilitatea.
-Extern are efecte cicatrizante fiind recomandata in cazul cosurilor, arsurilor si ranilor.
Atentie!!! Copiilor sub un an nu li se administreaza miere deoarece aceasta poate declansa botulism
infantil!Cu toate calitatile sale pretioase, mierea are si contraindicatii pentru pacientii care sufera de obezitate, diabet zaharat, tulburari glicoregulatorii, insuficienta pancreatica exocrina si pentru pacientii gastrectomizati, cat si in anumite tulburari alergice.
-mierea trebuie pastrata doar in vase inchise, la adapost de lumina si caldura!
- prelucrarea termica a mierii depreciaza calitatea acesteia!
- in contact cu zincul sau fierul, mierea formeaza compusi toxici, de aceea trebuie evitata pastrarea
sa in astfel de recipienti
1-Se amesteca doua linguri de smantana cu sucul unui sfert de lamaie(sau o lingurita otet de mere) si
o lingura de miere. Se aplica pe fata, gat si decolteu si se lasa circa jumatate de ora. Se spala apoi cu otet de mere, dupa care se clateste bine cu multa apa. Aceasta masca curata si intinereste tenul.
2-Se amesteca doua linguri de miere, doua linguri de branza, un galbenus de ou si sucul unei lamai mai
mici. Se aplica pe ten timp de 3o minute. Intinereste si regenereaza.
3-Se amesteca o lingura de miere cu sucul de la o lamaie si o lingura de apa, iar pasta rezultata se aplica pe par. O alta masca este cea cu miere si lapte/smantana. Se amesteca doua linguri de miere cu doua linguri de smantana ori de lapte, iar pasta obtinuta se aplica pe par si se lasa sa actioneze 10
minute.Pentru un par sanatos
4-Se amesteca 1/2 cana de miere cu 1/2 lingura de ulei de masline, iar pasta obtinuta se lasa pe par sa actioneze 30 de minute.Pentru un par moale si matasos.
5-Se prepara o pasta amestecand in blender un mar decojit cu o lingura de miere, iar masca obtinuta se aplica pe tenul curat si se lasa sa actioneze 15 minute dupa care se indeparteaza.Efect tonifiant.
Mierea de calitate cristalizeaza, iar cea falsa nu!Daca va cumparati o miere cristalizata - acest aspect
oferindu-va garantia ca mierea este veritabila - si doriti sa o micati i stare lichida sau sa o folositi ca idulcitor i diferite ceaiuri, iar lichefierea sa se faca la temperaturi care sa nu depaseasca maxim 40?C: Cid temperatura de lichefiere depaseste 90?C, mierea este redusa la valoarea unui... zahar lichid'.
-cea mai veche imagine a unor culegatori de miere, dateaza de acum 10.000 de ani, si a fost
descoperita intr-o pestera din Spania, in apropierea orasului Valencia
-cele mai mari tari producatoare de miere sunt China, Turcia si Statele Unite ale Americii
-in Grecia Antica, orice tanara mireasa trebuia sa isi inmoaie degetele in miere si sa unga pragul casei cu aceasta. Se spunea ca acest ritual ajuta la buna intelegere dintre soti si ducea la relatii bune cu soacra.
-in Egiptul antic, 100 de vase cu miere erau echivalentul unui taur matur.
-s-a dovedit faptul ca mierea este singurul aliment care nu se strica niciodata. Cu toate acestea, mierea trebuie tinuta in vase inchise ermetic, de culoare inchisa, si la temperaturi intre +4
si -10 grade. Lumina zilei distruge ezimele albuminoase antibacteriene din miere.
-din miere se fabrica inclusiv bauturi alcoolice. Daca in trecut, din miere se obtinea miedul; in prezent, mai multe soiuri de bere au ca ingredient principal mierea.