[i]1-Salata cu carne de vita[/i]
500 gr. carne de vita, 3 cartofi, 2 castraveti, 1 salata verde, 1/2 pahar maioneza ,marar verde tocat 1 lingura,1 lingura otet balsamic
Se taie felii carnea fiarta sau fripta, cartofii fiert,salata verde i si castraveti proaspeti. Se pun in castron si se adauga maioneza amestecata cu otetul rosu balsamic, sare, apoi se amesteca totul
[i]2-Chec cu verdeata[/i]
1/2 kg spanac ,2 legaturi patrunjel ,2 legaturi marar ,2 legaturi ceapa verde ,1 legatura usturoi verde ,1 lingura pesmet ,2 linguri orez ,9 oua ,200 g cascaval ,200 g telemea,1 lingura cu faina,1 lingura vegeta ,ulei ,sare si piper dupa gust
Se spala si se curata spanacul, apoi se pune la fiert in apa cu sare. Separat, se fierbe orezul, iar intr-un alt vas se fierb 5 oua. Se curata ceapa si usturoiul, se spala, se taie marunt, apoi se toaca mararul si patrunjelul. Spanacul se scurge, se paseaza si se amesteca impreuna cu orezul fiert,faina, ceapa, usturoiul,telemeaua ,150 g cascaval si verdeata maruntita. Amestecul se potriveste de sare si piper, apoi se adauga 3 oua crude si se amogenizeaza compozitia. Se toarna apoi o parte din compozitie intr-o tava de chec, tapetata cu ulei si cu pesmet, se asaza in sir ouale fierte si curatate, apoi se pune compozitia ramasa. Oul ramas, batut, se intinde peste chec, se presara cascavalul ras; checul se da la cuptor pentru 35 de minute
[i]3-Placinta cu carne de pui[/i]
800 g carne de pui tocata ,5 legaturi de ceapa verde ,2 legaturi de marar verde ,3 linguri de iaurt ,1 pahar de vin alb ,500 g faina ,4 oua ,200 g margarina,1 praf de copt,apa ,sare si piper dupa gust
Se curata ceapa verde si se taie bucatele mici, apoi se toaca carnea si ambele se pun in tigaie cu ulei si cu vinul, piperul, sarea si mararul tocat si se lasa pe foc pana cand se inmoaie ceapa si se face carnea; Intre timp se pregatesc foile de placinta, se amesteca ouale cu faina,margarina,praful de copt si putina sare, adaugand cate putina apa pana cand se obtine un aluat care se intinde cu sucitorul ca sa formeze o foaie subtire de placinta; Se intinde prima foaie de placinta in tava de cuptor unsa cu unt, deasupra se pune tocatura de carne si ceapa, iar peste aceasta cealalta foaie de placinta, pe care se unge cu unt; Peste toate acestea, se toarna zeama in care s-a inabusit carnea si ceapa, iar deasupra putin iaurt si se da tava la cuptor la foc potrivit aproximativ 40 de minute.
[i]4-Cartofi umpluti cu carne de pui[/i]
8 cartofi mari, 50 gr unt, 300gpiept de pui fiert si tocat,1 cutie[400 gr ]cu boabe mazare fina, 150 gr cascaval ras, 1 lingura marar tocat, ,100 gr smantana,sare,piper alb1 varf de cutit,
Se coc cartofii. Cind sint gata se lasa sa se raceasca, se curata si se taie un capac de-a lungul cartofului, scobind din miez in asa fel ca peretii sa ramina de grosimea unui centimetru . Cantitatea de cartofi scobita se imparte in doua. O parte se arunca, iar cealalta se piseaza piure si se amesteca cu untul,boabele de mazare,carnea de pui fiarta si tocata,cascavalul ras ,jumatate din mararul tocat si smantana. Cu aceasta pasta se umplu cartofii in asa fel ca sa se mai poata pune in fiecare putina smintina presarata cu piper alb. Se asaza cartofii unul linga altul intr-o tava si se da la cuptor sa se rumeneasca Se serveste imediat, presarind putin marar tocat peste fiecare cartof. Se serveste cu smantana.
[i]5-Ficat de porc cu ciuperci in sos[/i]
500 gr ficat porc ,250 gr ciuperci din conserva ,2 cepe taiate marunt
,200 gr smantana ,sare, piper, 1 lingura faina ,4 catei usturoi pisati ,1 legatura patrunjel taiat fin ,5 linguri ulei
Ficatul de porc se taie joulien mare si se caleste in ulei. Se adauga condimentele, ciupercile, ceapa, patrunjelul si se inabuse 10 minute, dupa care se adauga smantana amestecata cu faina. Se mai da un clocot sau doua. Se presara patrunjel.
[i]6-Gratar de miel cu sos de branza[/i]
1,5 kg carne de miel (cotlet dezosat) ,200 g branza de burduf ,50 g untura ,2 oua ,300 ml suc de rosii ,1 legatura de patrunjel verde ,1 crenguta de cimbru proaspat ,sare si piper proaspat macinat dupa gust
Se spala carnea, se portioneaza, se condimenteaza cu sare si piper si se pune pe gratar, intorcand-o de cateva ori; Se amesteca branza cu ouale, intr-o craticioara se topeste untura si se caleste in ea amestecul obtinut, turnand dupa cateva minute sucul de rosii si presarand patrunjel verde si cimbru proaspat tocat marunt; Se mai adauga putina apa in asa fel incat sa se formeze un sos picant si iute de la branza. Se toarna peste gratar si se serveste cald.
[i]7-Pasca[/i]1 kg branza de vaci, 350 g zahar pudra, 1 lamaie, stafide, 1 praf de copt, 8 oua, 5 linguri cu gris, 1 plic cu zahar vanilat, sare
Bati ouale bine de tot, apoi adaugi branza bine faramitata si un praf de sare. Adaugi zaharul vanilat si bati din nou bine de tot, pana se topeste. Adaugi stafidele, coaja rasa de lamaie si praful de copt. Amesteci din nou, dupa care dai deoparte 4-5 linguri de compozitie, iar in restul adaugi grisul pana obtii un aluat moale. Ungi o tava cu ulei si o tapetezi cu faina, apoi torni aluatul cel moale. Lasi la cuptor aproximativ 25-30 de minute. Scoti, lasi sa se racoreasca si ungi cu branza pastrata. O poti servi ca atare sau o mai poti pune 5-10 minute la cuptor.
[i]8-Cozonac portughez cu fructe confiate[/i]
750 g faina, 30 g de drojdie, 150 g unt sau margarina, 150 g zahar, 150 g fructe confiate, 150 g nuci , alune , migdale ,etc , 4 oua, 1 lamaie, 1 portocala, 1 dl de vin de porto, 1/2 lingurita rasa de sare
Se taie fructele confiate si se pun la macerat cu vinul de Porto impreuna cu fructele seci.Se dizolva drojdia in 1 dl de apa calduta si se adauga o canita de faina.Se amesteca si se lasa sa creasca la caldura circa 15 minute.Intre timp se freaca margarina sau untul cu zaharul si coaja de lamaie si de portocala.Se adauga ouale, unu cate unul, amestecandu-se si apoi se adauga drojdia.Cand totul este bine frecat se adauga restul fainii si sarea.Apoi totul se framanta.Acest aluat trebuie sa ramana moale.Daca este tare se adauga putin lapte caldut.
Se amesteca fructele macerate in vinul de Porto.Se framanta din nou si se face forma aluatului in forma de minge.Se pudreaza aluatul cu putina faina, acoperindu-se cu un prosop dupa care se pune la cald intr-o patura.Se lasa sa creasca timp de aproximativ 5 ore.
Cand aluatul este bine crescut - in principiu trebuie sa isi dubleze volumul- se amesteca si se face forma de minge si deja pe un fund de lemn uns i se face o gaura in mijloc. Se adauga fructele de decor si se impatura in hartie vegetala.Se lasa sa creasca inca o ora si se unge cu galbenus de ou si se introduc fructele confiate intregi si jumatatile de nuci.Se lasa la copt in cuptorul bine incins.Dupa coacere se unge bolul cu gelatina diluata in putina apa calduta.Pentru a impiedica ca mijlocul sa se uneasca se poate introduce intr-o tava cu separator la mijloc .Daca doriti puteti inlocui la toate retetele de mai sus,carnea de porc,pui sau vita cu carne de miel.Retetele acestui meniu au fost ales special dupa acest criteriu.