1-SALATA DE PUI PENTRU CRACUN
1 buc piept de pui fiert, 1 cutie mare de ciuperci[ 800g/buc] , 4 oua fierte tari, 200 g maioneza din comert, 1 castravete murat, 1 gogosar rosu murat sau in otet , 1 lamaie,sare,piper negru
Se taie cubulete si se amesteca pieptul de pui, ouale, si ciupercile din conserva cu sare,piper negru, 150 g maioneza si zeama de lamaie dupa gust. Se pune pe o farfurie salata si i se da forma rotunda cu un cutit de bucatarie. Se imbraca in restul de maioneza, apoi se presara cu bucatele foarte fine de gogosar rosu murat, si coaja tocata marunt de la castravetele verde murat.
2-FRIPTURA DE PORC PENTRU CRACIUN
4 linguri brandy,1 ceasca supa de pui,un varf de cutit de rozmarin uscat, 1 varf de cutit scortisoara,1/2 varf de cutit cuisoare,1 kg carne de porc taiata cubulete, 4 linguri de unt fara sare,100 ml de lapte , sare si piper dupa gust,2 foi de dafin,
Metoda: Se rumeneste in unt carnea de porc,apoi se adauga restul ingredientelor si se tine pe foc inca 10 minute.Se scot frunzele de dafin si se da totul la cuptor pentru 1 ora in tava acoperita cu folie de aluminiu.Se scoate apoi folia si se mai tine pana se rumeneste.Se serveste cu cartofi prajiti.
3-PIFTIE DE PORC PENTRU CRACIUN
picioarele, urechile, 1/2 kg carne macra, 5 l apa, sare, catei de usturoi
Metoda :Carnea cea mai potrivita pentru piftie sunt picioarele, de la gennchi in jos, si urechile. Se curata bine picioarele, se oparesc cu apa clocotita, apoi se spala cu 2-3 ape reci. Se pun la fiert 4 picioare cu 5 l apa, carnea macra si sare. Se lasa sa fiarba in clocote mici pana cand carnea se ia de pe os, iar lichidul luat intre degete este lipicios. Se ia de pe foc, se scoate carnea, iar zeama se degreseaza; se ia carnea de pe oase si se distribuie in mai multe farfurii adanci. Dupa ce zeama s-a racit se pun in ea catei de usturoi zdrobiti. Se lasa sa se limpezeasca, apoi se strecoara in fiecare farfurie si se pun la rece, sa se prinda piftia.
4-GAINA UMPLUTA CU SUNCULITA
1 gaina, 500 g sunculita taraneasca, 1 cutie cu ciuperci, 2 cepe, 3 rosii, 200 ml vin alb, 1 legatura de patrunjel, 1 legatura de marar, sare, ulei.
Metoda: Caleste in ulei ceapa tocata si 250 g de sunculita, taiata in bucati. Adauga rosiile decojite si pasate, ciupercile scurse si sare. Lasa pe foc pana scade putin, iar la final presara verdeata tocata. Cu acest amestec umple gaina spalata data cu sare.
Las-o la cuptor, pana se rumeneste bine, iar din cand in cand stropeste-o cu vin. Cand este aproape rumena “panseaz-o†cu restul de sunculita taiata felii. Asaza gaina pe un platou pe pat de salata verde si decoreaza cu struguri si gramajoare de cascaval ras.
5-TURRON DESERT PENTRU CRACIUN reteta spaniola
1/2 kilogram de miere, 250 de grame de zahar tos, 1 albus de ou, 1/2 lamaie, migdale, nuci sau fructe confiate cate dorim
Metoda: Mierea se pune intr-o cratita la foc mic si se tine pana cand se evapora toata apa.Se adauga zahar iar apoi se amesteca folosind o lingura din lemn.Separat, albusul; se bate spuma iar peste el se toarna amestecul din miere si zahar. Se amesteca fara oprire timp de 8-12 minute iar apoi se tine la foc mic pana cand compozitia incepe sa se caramelizeze (culoarea devine maronie). La final se adauga migdale si se rade coaja de lamaie. Se amesteca bine si se pune la frigider timp de cateva minute Compozitia se toarna apoi in forme din lemn sau metal in interiorul carora s-a pus, in prealabil, hartie si se lasa, din nou la frigider. Dupa doua ore si jumatate, desertul este gata pentru a fi servit.
6-STOLLEN PRAJITURA DE CRACIUN reteta germana
370 Gr faina, 150+50 gr unt topit, 125 gr zahar tos, 100 gr zahar pudra, 1 pliculet praf de copt, 300 gr branza de vaci, 2 oua mari [sau 3 mici]1 esenta de vanilie, coaja de lamaie rasa,coaja de portocale rasa,100 gr stafide,100 gr migdale sfaramate,
Metoda:se amesteca ouale cu zaharul,cu 150 gr unt apoi se adauga branza de vaci , zaharul vanilat, si restul ingredientelor, lasand deoparte 50 gr unt si zaharul pudra. Se aseaza aluatul intr-o tava de cozonac si se coace cca 30-35 minute la foc potrivit[cca 175 grade]. Dupa vce s-a copt se scaote si fierbinte se unge cu untul topit cu o pensula pe toate partile apoi se tavaleste bine prin zahar pudra. Se aseaza iar in forma de cozanac si se toarna restul de zahar pudra pe deasupra.