Lipidele sunt substantele organice grase, insolubile in apa, dar solubile in majoritatea substantelor organice, ce contin grupa hidrocarbon.Mai sunt nunmite si grasimi,sau acizi grasi.Denumirea de lipide provine din limba greaca - lipos - gras, grasime.Dintre cele mai cunoscute mentionam trigliceridele (grasimile neutre), colesterolul (cu efectul aterogen cunoscut), fosfolipidele (care au in componenta si fosfor) si se gasesc in sistemul nervos. Acestea joaca un rol important in viata materiei vii.
Necesarul zilnic de lipide
Intr-o ratie normala lipidele trebuie sa se afle intr-o proportie de 1 - 2 g pe kg/corp/zi ceea ce reprezinta 25 -30 % din valoarea calorica a ratiei zilnice,din care grasimile de origine animala nu ar trebui sa depaseasca 50% din aportul total de lipide.
Rolul lipidelor in organism-indeplinesc un rol energetic in organism
-folosesc la lupta organismului contra frigului
-contribuie la absorbtia vitaminelor liposolubile
-stimuleaza peristaltismul intestinal, eliminarea bilei, functia exocrina a pancreasului
-au rol de accelerare a metabolismului (in calitate de coenzime);
-au functii de pigmenti.
Clasificarea lipidelor
Lipidele se impart in doua categorii de acizi grasi:
- acizii grasi saturati, care se gasesc in carne, mezeluri, oua si lactate (lapte, unt, smantana, branza);
- acizii grasi mono-nesaturati sau poli-nesaturati; acestea sunt grasimile care raman lichide la temperatura ambientala (uleiul de floarea-soarelui, de rapita si masline), desi unele pot fi solidificate prin hidrogenare (fabricarea margarinei). Totodata, in aceasta categorie trebuie incluse toate grasimile de peste.
In fuctie de originea lor se mai pot imparti in grasimi[lipide] animale,si grasimi[lipide] vegetale.
O clasificare pe intelesul tuturor a grasimiloreste si urmatoarea:
- grasimile care maresc colesterolul.Acestea sunt grasimile saturate care se regasesc in carne, mezeluri, unt, branza, untura, lactate;
- grasimile care nu au decat o mica influenta asupra colesterolului.Acestea sunt continute de crustacee, carnea de pasare - (fara piele);
- grasimile care scad colesterolul precum uleiul de masline,rapita, floarea-soarelui, porumb, sardelele,somon...s.a.
Surse naturale de lipide
Cele mai importante surse alimentare de lipide sunt: untul si margarina (80-85%), smantana (20%), slanina (70%), untura (100%), seul topit (99-100%), uleiurile vegetale (99-100%), carnea grasa (15-30%), laptele (4%), branzeturile grase (20-30%), nuci, alune (40-60%) etc.In general nu ar trebui sa ne preocupe cum sa ii procuram organismului grasimile necesare,ci cum sa le evitam,deoarece,alimentatia in zilele noastre abunda in acizi grasi,saturati sau nesaturati.
Excesul de lipide
Dupa cum este binecunoscut,excesul de lipide conduce la ingrasare,apoi la obezitate,care atrage dupa sine un lung sir de reactii adverse,si boli.
Intr-o alimentatie rationala trebuie pastrat un echilibru intre grasimile de origine animala (saturate, cu acizi grasi neesentiali) si cele de origine vegetala (nesaturate, cu acizi grasi esentiali). Grasimile animale trebuie sa reprezinte numai jumatate pana la doua treimi din totalul lipidelor din alimentatia zilnica.
Cea mai mare parte a curelor de slabire se bazeaza pe aliminarea grasimilor din alimentatie,dar este gresita eliminarea totala a lipidelor.Organismul are nevoie si de grasimi asa cum deja cred ca am aratat.Este bine sa se consume in cantitate mai mica alimente care contin grasimi,si sa se evite in timpul curei de slabire aportul de grasimi saturate[acizi grasi saturati].Acestia sunt grasimile aflate in stare solida la temperatura camerei.Acest tip de grasimi este „vinovat†de cresterea colesterolului in sange si de sporirea riscului de boli cardio vasculare.