Ciresele - informatii nutritionale,proprietati medicinale

Originare din Orientul Mijlociu, ciresele sunt prezente in Europa de cateva mii de ani. Exista mai multe soiuri: rosii sau albe, cu carne tare si dulce sau amare, cirese salbatice, cu coada scurta etc. Ciresele sant primele fructe care ajung la maturitate in jur de 10-15 Mai .Sezonul de cirese dureaza 6-8 saptamani.


Valoarea nutritiva a cireselor

Ciresele sunt fructe foarte bogate in Vitaminele A si C,B6, si E, in saruri minerale, mai ales potasiu dar si in fier,magneziu, fosfor, cupru, mangan, , si in fibre. Sunt fructe energizante - contin intre 68 si 77 kilocalorii la 100g fruct,in functie de soi si de perioada de recoltare.

Propretatile medicinale ale cireselor

-Fiind bogate in acid folic, ciresele si visinele sunt potrivite in stari de anemie.
-Fiind diuretice, ciresele sunt indicate in afectiuni renale.
-Uleiul extras din miezul samburelui de cireasa este activ impotriva durerilor reumatice, a negilor, a petelor cutanate.
-Ele inlatura edemele renale si cardiace si ajuta la eliminarea litiazei renale si biliare.
-Sunt foarte potrivite in obezitate si celulita, in stari febrile si in gripa.
-Accelereaza cresterea in inaltime a copiilor
-Plasturii cu cirese strivite amelioreaza migrenele.
-Sunt ideale contra crizelor de guta.
-Sucul de cirese elimina in mare masura durerile de dupa eforturile musculare intense
-Sunt de un ajutor real nu doar in tratamentul insomniei, ci si al depresiei si al simptomelor asociate ei.
Cura de cirese

Ciresele sunt adevarate leacuri care previn, amelioreaza sau chiar trateaza multe afectiuni.De aceea este foarte indicata cura de fructe proaspete care se poate face in doua moduri:
1-se consuma 1-1,5kg fructe proaspete exclusiv pe zi, timp de 3-4 zile.
2-Cantitatea de cirese creste treptat.Se incepe cu 100g fructe dimineata, imainte cu 2 ore si dupa 2 ore de la consumarea cireselor nu se mananca nimic altceva, ajunge la sfarsitul celei de-a treia saptamani la 500 g. De la doza de 300 g, se imparte cantitatea in trei prize pana la pranz.In timpul curei nu se beau sucuri de fructe, lactate, apa sau bauturi alcoolice.
Cura cu cirese sau visine este depurativa si detoxifianta, curata organismul si il intinereste, aducand o mare cantitate de vitamine si minerale care distrug radicalii liberi si regleaza functionarea ficatului si a rinichilor, a aparatului digestiv, asigurandu-se un tranzit intestinal normal.
Leacuri din traista bunicii

Cozile de cirese si visine se folosesc la prepararea unor infuzii cu rol diuretic, folositoare in afectiuni renale, hepatice, in gripe si stari febrile.
-Ceai diuretic si antiinflamator: se lasa sa fiarba 30 g de cozi de cirese, timp de zece minute, ntr-un litru de apa. Se strecoara. Se beau trei cesti pe zi.
-Colici nefritice: se fierb 50 g de cozi de cirese itr-un litru de apa. Se bea o ceasca iainte de fiecare masa.
- Maceratul preparat la rece din cozi de cirese si visine - se pun 250ml apa peste 3 linguri cozi uscate sau proaspete - este indicat pentru eliminarea edemelor renale si a ascitei.
-Siropul de cirese amare se foloseste pentru tratarea bolilor inflamatorii si a celor degenerative.La un litru de suc limpede de cirese amare se adauga doua kilograme de miere de albine, iar amestecul rezultat se pune in sticle inchise ermetic si se pastreaza in locuri intunecoase si cat mai reci.
Masti cosmetice cu cirese

Pe langa efectul de somnifer, ciresele mai actioneaza si asupra tenului. Astfel inflamatiile de la nivelul pielii, aparute odata cu varsta, dispar dupa o cura de cirese.
-Masca pentru tenul matur cu cirese si miere:se amesteca un pumn de cirese zdrobite cu 2 linguri de miere,apoi se lasa amestecul ce l-am intins pe fata sa actioneze 15-20 de minute,apoi se spala cu apa din abundenta.
-Peeling cu cirese si capsune:Se zdrobesc 5 cirese si 2 capsune si se intinde pe fata amestecul pentru 5-6 minute.
Contraindicatiile tratamentului cu cirese

Nu se cunosc contraindicatii la administrarea acestor fructe, cu exceptia persoanelor cu sensibilitate gastrica si a celor cu colita de fermentatie activa. Diabeticii vor tine cont ca aceste fructe, desi nu sunt foarte bogate in zaharuri, au un continut semnificativ de hidrati de carbon, care va fi luat in calcul la regimul zilnic.

Ultimele produse cu reduceri