Fructe oleaginoase deosebit de nutritive si vitalizante, nucile sunt recomandate tuturor.
100 de grame de nuci uscate contin
- 630 Kcal[ specialistii ne sfatuiesc sa mancam cel mult 10 nuci pe zi, asta daca nu vrem sa luam in greutate],
-70 de grame de grasimi,
- 21 grame de proteine,
- 4 grame de fibre.
Pentru ca sunt bogate in proteine, lipide, glucide, celuloza si minerale, nucile sunt indicate in perioada rece a anului. Pe langa acestea, ele contin vitaminele C, B1, B2, B5,E,F, vitamina PP si caroten,iod,magneziu,cupru si zinc.
[i]Proprietatile terapeutice ale nucilor[/i] Nuca este un remediu natural pentru memorie, un energizant de exceptie dar si medicament pentru diferite boli de asemeni frunzele de nuci si mugurii sunt medicamente favorite in medicina traditionala. Nucile au proprietati laxative,hipoglicemiante, antiinflamatoare, dezinfectante urinar,antidiareice, antitoxice la nivelul pielii si al circulatiei limfatice.[i]Masca cosmetica cu nuci[/i]In cosmetica nucile pisate sunt recomandate pentru curatarea tenului. Astfel, sunt pisate 2-3 nuci si se amesteca cu cateva lingurite cu apa calduta pana se albesc si formeaza o pasta. Aceasta pasta se aplica pe fata si decolteu si cu miscari circulare se maseaza pielea. Dupa 10 minute pasta este indepartata si se spala tenul cu ceai de musetel. Efectele benefice ale pastei de nuci: ajuta la sanguinizarea pielii, curata in profunzime impuritatile si indeparteaza stratul de piele moarta pregatind pielea pentru aplicarea altor tratamente pentru hidratare.[Sursa www.topsanatate.ro]
In scopuri medicinale se utilizeaza frunzele recoltate in luna iunie cand sunt tinere[i]Leacuri din traista bunicii[/i]-Pentru cei surmenati si slabiti se recomanda urmatoarea reteta energizanta: un pumn de nuci taiate marunse se amesteca cu o lingura de miere, dupa care se bea un pahar cu suc proaspat de fructe.
-Pentru marirea capacitatii de memorare si pentru perioadele de invatare, mai ales in sesiuni de examene, se pot consuma zilnic 10-15 nuci amestecate du 4 linguri de miere de albine poliflora. Amestecul se maninca pe indelete mestecind bine fiecare imbucatura.[Sursa www.ziaruldeiasi.ro]